Historia

Varkauden Soittokunta täytti 100 vuotta vuonna 2013

Varkauden Soittokunta juhli 100-vuotista taivaltaan koko vuoden 2013 näkyvästi ja erityisesti kuuluvasti Varkaudessa ja lähiseudulla. Varkauden Soittokunta on saanut kokea pitkän elämänsä aikana niin maamme itsenäistymisen kuin sitä uhanneet sodatkin.

Ensin oli Tehtaan Soittokunta

Tehtaan Soittokunta perustettiin valistusseuran entisestä torviseitsikosta. Vuonna 1913 ensimmäisenä kapellimestarina toimi Ilmari Kivisalo Kaartin pataljoonan soittokunnasta. Tehtaan Soittokunnan omisti nimensä mukaisesti A. Ahlströmin tehdas ja sekä soittajat että kapellimestari kuuluivat tehtaan henkilökuntaan. Seuraavan vuoden aikana Soittokunta esiintyi yhteensä viisi kertaa täydelle salille, vaikka kapellimestari olikin hieman eri mieltä orkesterin esiintymisvalmiudesta.

Voittojakin soittokunta saavutti, vuonna 1921 se osallistui Helsingin laulujuhlilla järjestettyjen puhallinorkesterikilpailujen maalaissoittokuntien sarjaan. Tuomaristo piti varkautelaisista ja siirsivät heidät kaupunkisoittokuntien sarjaan. Tulokkaat yllättivät ja korjasivatkin kaupunkisoittokuntien sarjan voiton ennen monia suurempia kaupunkisoittokuntia.

Ylikansoituksesta viisihenkiseen seitsikkoon

Soittokunnan ovella oli jonoittain jäseniä työttömyyden ja laman aikana 1930-luvulla, koska jokaiselle jäsenelle oli varma työpaikka tehtaalla. Moni soittaja pyrki Työväen soittokunnasta Tehtaan Soittokuntaan hieman hatarinkin musikaalisin lahjakkuuksin. Kapellimestari Kivisalo piti kuitenkin huolen orkesterin tasosta. Jos soittotaito ei miellyttänyt kapellimestaria niin musikantti sai lähteä niin Soittokunnasta kuin tehtaaltakin.

Seuraavalla vuosikymmenellä asiat olivat toisin. Soittokunta esiintyi jo melkein aina yhtiön tilaisuuksissa, hautajaisissa ja monissa iltamissa, mutta sotavuodet korjasivat soittajienkin satoa. Välillä seitsikko kutistui jopa kuusi- tai viisihenkiseksi. Vuonna 1945 Mikko Parviainen palkattiin uudeksi kapellimestariksi ja soittokunta lähti uuteen nousuun. Soittokunta toimi A. Ahlströmin tehtaan alaisuudessa yli viisikymmentä vuotta. Sinä aikana orkesteri esiintyi monenlaisissa eri tilaisuuksissa. Se näkyi ihmisten yksityiselämässä, niin vihkiäisissä kuin harjannostajaisissakin. Koko kaupunkia koskettivat yhteiset juhlapäivät ja yleiset konsertit.

Aika tehtaan jälkeen

A. Ahlström luopui 60-luvulla monista yleisluontoisista toimistaan. Koulut, sairaala, palokunta ja puhelinkeskukset saivat siirtyä muiden tahojen alaisuuteen. Silloin myös Soittokunnasta tuli Varkauden Musiikkiyhdistyksen jaosto, samalla nimi muutettiin Varkauden Soittokunnaksi. Seuraavana kapellimestarina toimi Heikki Malmgren, joka aloitti toimensa vuonna 1979, samoihin aikoihin kuin Jorma Tuunanen aloitti pitkäaikaisen puheenjohtajan pestinsä. 1980-luvulla Soittokunta erosi Musiikkiyhdistyksestä ja sen piiriin perustettiin muutamien yritysten jälkeen nuorisosoittokunta. Tuohon aikaan orkesterin johdossa toimi Kaarlo Lehikoinen ja nuorison puolella tahtipuikkoa heilutteli Matti Kettunen. Soittokunta pelkäsi ukkoutuvansa nuorten muuttaessa paikkakuntaa. Tuskin pelkoon on aihetta, sillä Soittokunta etsii jatkuvasti uusia haasteita ja yhteistyökumppaneita. 1980-luvun aikana Soittokunta perusti nuorisopuhallinorkesterin. Sen tarkoituksena on kasvattaa nuoria soittajia soittokunnan omiin tarpeisiin.

Nykyisin mikään ei ole niin tärkeää kuin torvensoitto eikä sekään ole

Tämä kiinalaisesta sanonnasta muokattu slogan seisoo tukevasti Varkauden Soittokunnan historiikissa, joka valmistui Soittokunnan 80-vuotisjuhliin 1993. Vaikka meille puhallinsoittajille soittaminen on tärkeää, elämän suurten arvoitusten edessä tärkeys häviää. Tämän saimme kokea huhtikuussa 2003, kesken harjoituksen Hynnisen Juhani kutsuttiin suureen soittokuntaan ja seuraavassa kuussa Soittokunnan pitkäaikaisin jäsen Reino Johansson kutsuttiin myös taivalliseen pasuunasektioon. He elävät muistoissamme ja haluamme kunnioittaa heidän Soittokunnan hyväksi tekemäänsä työtä. Lohtunamme on soittajien yhteinen tavoite, että fermaatissa tavataan!

Viime vuosina Varkauden Soittokunta on pyrkinyt lisäämään yhteistyötä sekä Varkautelaisten kulttuuriyhteisöjen kanssa että myös valtakunnallisesti. Soittokunta on pyrkinyt osallistumaanaktiivisesti Suomen Puhallinorkesteriliiton toimintaan. Soittokunta lahjoitti vanhoja puhaltimia Wanhat Wasket -näyttelyyn, joka kiertää, idean isän Petri Hämäläisen kanssa, ympäri Suomea kertoen myös Soittokuntamme historiaa. Uudessa Sibelius elokuvassa on useita Varkauden Soittokunnan soittimia elokuvaosassa, koska ne olivat ilmeisesti ainoita sen ajan soittimia Suomessa. Lisäksi on tehostettu yhteistyötä savolaisten soittokuntien kanssa ja saatiinkin muodostettua Keski-Savon Puhallinorkesteri, joka konsertoi ja esiintyy Savossa.

Soittokunta on koko historiansa ajan (Puhallinmusiikki on kaikunut Varkauden seudulla pitkästi yli 100 vuotta) huolehtinut jälkikasvusta ja aika pitkälle omin voimin. Viime vuosina on tehostettu nuorisopuhallinorkesterin toimintaa jälkikasvun turvaamiseksi, sillä Soittokunnan soittajien keski-ikä on aika korkea.  Vuodesta 2011 alkaen järjestetty Hankihönkäys puhallintapahtuma yhteistyössä Soisalo-opiston, Rantasalmen puhallinorkesterin, Espoon musiikkiopiston sekä Rajalan puhaltajien kanssa tuo Varkauteen 150-200 innokasta puhallinsoittajaa. Leirin osallistujat ovat iältään 3-85 vuotiaita. Puhallinmusiikki yhdistää ikään katsomatta sukupolvet.